Sot hyn në fuqi MiFID II, rregullat e reja të financave europiane … 7,000 faqe

Pas shtatë vjet përgatitjeje, 2 miliardë dollarë kosto dhe një fillim i rremë, tronditja më e madhe sa i përket rregullave evropiane, në një dekadë, duket se po shfaqet në horizont.

Me aq shumë çështje që janë në rrezik, investitorët kanë gjasa të kryqëzojnë krahët dhe të presin tani.

Bëhet fjalë për MiFID, ligj i ri europian i cili hyn  në fuqi në 3 janar (sot ) dhe pritet se do të ndryshojë rrënjësisht se si tregtohen asetet nga rezervat në mallra dhe se si menaxhohen paratë e investitorëve. Sipas ekspertë të ndryshëm, shkruan Bloomberg,  ligji është afër 7,000 faqe me të gjitha shtesat e tij. Kjo është pesë herë më shumë se Lufta dhe Paqja e Tolstoit – dhe shumë më pak e lexueshme.

Vëllimet e tregtisë ranë përpara ndryshimeve që priten në vijim, sipas dy agjentëve me njohuri të çështjes, me biznesin e një brokeri të madh në Evropë i cili ishte pothuajse jo-ekzistent para se rregullat të hyjnë në fuqi të mërkurën.

Industria e financave është e gatshme për një nga ndyshimet rregullatore më sizmike në histori, duke ndikuar gjithçka. Nuk ka kohë zyrtare për të lëvizur në kalimin e rregullave të reja dhe brokerat ishin ende duke u takuar të martën vonë për të diskutuar se si do të zhvillohet tregtia sipas MiFID II, ndërsa kompanitë garojnë për të përmbushur ligjin që ofron sa më shumë mundësi.

TP ICAP Plc, ndërmjetësi më i madh i interdealer në botë, pret që vëllimi i tregtimit të obligacioneve, këmbimeve dhe letrave me vlerë të tregtuara zakonisht jashtë shkëmbimit, të jenë më të ulëta se zakonisht gjatë gjithë ditës, të mërkurën dhe në shumicën e tregjeve këtë muaj, sipas një përfaqësuesi në firmë. Një broker tjetër u tha klientëve se nuk do të pranonte urdhra për shkëmbim të tregtisë nga java e fundit e tregtimit në dhjetor deri më 3 janar.

Rregullat e reja i japin bankave me mundësi për të rritur bizneset që ofrojnë investime pasive, hulumtime dhe internalizues sistematikë, por gjithashtu i lënë ata të ballafaqohen me konkurrencë nga dyqanet kërkimore dhe platformat që ofrojnë ekzekutimin e tregtisë me kosto të ulët.

Huadhënësit me pakicë mund të vuajnë gjithashtu nga ndalimi i disa nxitje për këshilla investimi dhe menaxhimi i portofolit. Kjo është për shkak se bankat që shpërndajnë fonde të përbashkëta për klientët e tyre me pakicë, shpesh marrin dhe mbajnë një pjesë të ngarkesës fillestare të shitjes nga menaxherët e fondit, ose marrin një tarifë vjetore, shkruan analisti i Gjeneralëve S & P Giles Edëards në një shënim të martën. /monitor

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *